Mijn ervaring 

Joy de Jong, academisch schrijven

Mijn ervaring

Sinds 1986 maak en geef ik schrijftrainingen.

Aanvankelijk vooral voor studenten HBO en WO, later ben ik meer trainingen gaan ontwikkelen voor promovendi. Daarbij gaat het altijd om het vinden van een effectievere aanpak die leidt tot een efficiënter en prettiger proces en een beter product. Dergelijke cursussen gaf/geef ik aan de universiteiten in Utrecht, Middelburg, Nijmegen en Wageningen, maar ook in Ghana, Suriname, Tanzania, en Zuid-Afrika. Meestal werk ik met diverse groepen: schrijvers met achtergronden in (combinaties van) alfa, bèta, gamma, medisch, recht, …..

In 2007 werd ik coördinator van het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen. Sinds 2016 ben ik hoofd van het Skills Lab - Writing Centre van de Universiteit Utrecht. In deze centra wordt schrijfcoaching gegeven aan Ba- en Ma-studenten (www.uu.nl/writingcentre). Daarnaast geef ik cursussen Academische Vaardigheden en Ontwerpen van Schrijftrainingen aan de Rijksuniversiteit Groningen

Cursussen voor docenten en begeleiders spitsen zich meestal toe op het helder communiceren van verwachtingen en het geven van effectieve feedback. Zulke trainingen en workshops gaf/geef ik aan promotiebegeleiders in Nijmegen, Wageningen en Amsterdam, aan docenten van universiteiten van Tilburg, Amsterdam, Leuven en Nijmegen, maar ook aan docenten van hogescholen in bijvoorbeeld Velp, Den Bosch en Arnhem, aan MBO-docenten en VO-docenten die een profielwerkstuk begeleiden.

Auteur van Handboek Academisch Schrijven (2011)
en Effective Strategies for Academic Writing (2017)