Writing Retreats!
2023: Nieuwe mogelijkheden voor een schrijf-4-of 5-daagse.
- Woensdag 26 of donderdag 27 april (Koningsdag) tot en met zaterdag 29 of zondag 30 april
- Nader te plannen: schrijfweekends (vr-zo). Ik hoor het graag als je belangstelling hebt.
Voor meer informatie of inschrijving, stuur een bericht via “contact” of direct naar academischschrijven@dds.nl. Ook als je op zoek bent naar andere begeleidingsvormen of -momenten.
Schrijfretraites voor Promovendi en andere onderzoekers
Praktische informatie
Kom naar het Groningse Hogeland en gun jezelf een schrijfretraite! Dat geeft een enorme 'boost' voor de productie van tekst. Je bent vier of vijf dagen met een groep aan het werk onder begeleiding van professionals. Er is tijd en ruimte voor veel denken, schrijven en werken, voor veel praten en leren en voor ontspanning.
Kostenindicatie: standaardprogramma 4 dagen € 375,= (4x lunch; 3x avondeten); 5 dagen € 475,=. (5x lunch en 4x avondeten). Inclusief thee, koffie, fris e.d., begeleiding en Handboek Academisch Schrijven (NL) of Effective Strategies for Academic Writing (Eng).
Wat maakt zo’n schrijfweek effectief?
- Er is concentratie; vluchten kan niet meer (en je hebt je afwezigheidsmelder aangezet;-)
- Je krijgt begeleiding bij het segmenteren van het schrijfproces
- Je krijgt begeleiding bij het uitvoeren van verschillende deelstappen: strategieën om beter te oriënteren, effectiever te plannen, sneller te schrijven en gerichter te reviseren.
- Je krijgt een boek waarin dit allemaal uitgebreid beschreven is (Effective Strategies for Academic Writing of de Nederlandse versie: Handboek Academisch Schrijven)
- Samenwerken: in discussie leer je van elkaar. Anderen uitleggen wat je wilt opschrijven helpt enorm en feedback geven is uitermate leerzaam.
- Een andere omgeving en andere mensen geven een frisse blik op het onderzoek en het schrijven.
Inhoud
We zullen aandacht besteden aan:
Effectief schrijven, bijvoorbeeld:
- Een effectief schrijfproces: wat doe je handig en wat doe je minder handig? Op zoek naar een effectieve aanpak.
- Analyse van de ‘retorische situatie’: Setting the Scene. Waar wil je publiceren? Wat zijn de eisen? Randvoorwaarden? Van het tijdschrift en van je werkomgeving.
- Hoe communiceer je effectiever met je begeleider?
- Picturing Your Research: aan de hand van een model van Heinze Oost breng je het wat, hoe en waarom van je onderzoek in kaart.
- Al toe aan een prullenbakversie? Schrijven dan maar.
- Hoe maak je een outline van het stuk die echt houvast geeft bij het schrijven?
- Hoe krijg je in hoog tempo een eerste versie op papier (doorschrijven!)
- Hoe kun je je tekst planmatig reviseren?
- Wat zijn effectieve strategieën om inhoud en structuur te reviseren?
- Waar let je op als je de stijl reviseert?
Effectiever communiceren met je begeleider(s)
Al
s er voldoende belangstelling is, nodigen we Judith Schut uit. Judith is coach en trainingsacteur. Ze werkt met mensen die werken bij de politie, de NS en in de psychiatrie, maar zal tijdens een schrijfweek vooral gebruik maken van haar ervaring als trainingsacteur bij cursussen voor promotie-begeleiders.
- Je kunt met Judith gesprekken met je begeleider(s) oefenen. Misschien ben je niet zo gelukkig met de manier waarop die verlopen? Hoe krijg je meer grip op de communicatie, hoe kom je over, hoe kun je reageren op het gedrag van je begeleider?